Makaron z polędwiczką wieprzową i serem mnicha

- Kuchnia francuska, Nasze przepisy, Pełnoziarniste, Rurki

Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu pełnoziarnistego Rurka ukośna
  • 200 g polędwiczki wieprzowej 
  • 350 ml śmietany 30%
  • ok. 100 g sera camembert
  • ok. 20 ml białego wina półwytrawnego
  • szczypta startej lub mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Jak wiesz, w swoich przepisach, oprócz polskiej kuchni, chętnie sięgam do francuskich i włoskich inspiracji. Francuzi mówią, że to oni nauczyli gotować Włochów, Włosi natomiast twierdzą, że było zupełnie odwrotnie. Jaka jest prawda? Nie mnie rozstrzygać narodowe spory, wolę zająć się gotowaniem:) Dzisiaj chciałbym Ci przedstawić przepis na makaron z polędwiczką wieprzową i serem mnicha. Ser mnicha to nic innego jak camembert, a jego nazwa pochodzi od francuskiej wsi. Dlaczego ser mnicha? Legenda jego powstania mówi, że pod koniec XVIII w. uciekający przed rewolucją francuski mnich, dotarł do wioski Camembert, w której jedna z kobiet zaoferowała mu schronienie. Mnich, odchodząc, w dowód wdzięczności zostawił jej przepis na ser, który dzisiaj rozpuścimy w przepysznym sosie. Ponieważ serowe dania są kaloryczne, dla zachowania fit-równowagi podamy bogaty w błonnik makaron z pełnego przemiału.

pełnoziar

Polędwiczkę pokrój w dużą kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Mięso osól, opieprz do smaku, a następnie podlej winem. Poczekaj aż alkohol odparuje – na patelni zostanie tylko sam bukiet wina. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki oraz startą gałkę muszkatołową, która podkreśli smak wina i sera. Camembert okrój z warstwy pleśni; miękką, kremową część serka wrzuć na patelnię i rozpuść. Do sosu dodaj ugotowany makaron i całość wymieszaj. Na koniec mała rada: do sosu – zarówno tego na bazie oliwy z oliwek jak i śmietanowego – dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, dzięki temu makaron lepiej połączy się z sosem.

makaron z serem mnicha

Menu: