Makaron z kurkami

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia polska, Tasiemki

Choć wakacje w pełni, tym razem zamiast dalekich podróży wybieramy to, co bliskie i znajome. W Polsce lipiec to sezon na pyszne kurki, których nie mogło zabraknąć również w naszym menu. Chrupiące, delikatnie okraszone aromatycznym boczkiem, złocą się  na czanieckich tasiemkach. Zgłodnieliście? Łapcie przepis na makaron z kurkami!

  • 200 g Czanieckiego Makaronu tasiemka walcowana
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 100 g chudego boczku (opcjonalnie szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Czanieckie tasiemki gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Wielbiciele pełnego ziarna mogą wybrać te z linii fit. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju (co nieco wytopi się również z boczku). Kurki dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze części, a następnie dorzucamy na patelnię i smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 min. Dolewamy białe wino i zostawiamy na gazie jeszcze przez 5 min. Kiedy wino odparuje, doprawiamy kurki do smaku. Na koniec możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, aby wszystkie składniki lepiej się połączyły. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowany świeżą natką pietruszki. Możemy również posypać tartym parmezanem.

Makaron z kurkami wjeżdza na talerz!

makaron z kurkami