Makaronowe „risotto” z kalafiorem

- Dla całej rodziny, Drobne, Gotuj z Moniką Mrozowską, Jajeczne, Kuchnia włoska, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czaniecki Makaron w kształcie ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ½ małego kalafiora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ kieliszka białego wina
  • ½ szklanki wody
  • sól do smaku
  • ok. 70 g startego parmezanu

Powiedzmy, że to risotto. Mówimy tak dlatego, aby w kuchni zapanowała smakowita twórczość i nieograniczona wyobraźnia. Najlepsze przepisy rodzą się z improwizacji i odrobiny ryzyka! Co to będzie? Zamiast utartego schematu wymienimy bazę, dodajemy coś swojego i trach! Tak, przepisy są po to, by je zmieniać, dlatego sypiemy ryżem na szczęście i polecamy kolejny przepis ambasadorki naszego bloga – Moniki Mrozowskiej!

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju, żeby się nie posklejał. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnej tarce, a seler kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem wrzucamy cebulę, marchewkę i pietruszkę, a całość smażymy, aż warzywa lekko się przyrumienią. Następnie dolewamy wino, dusimy 2-3 minuty i dolewamy wodę. Dorzucamy pokrojony na małe różyczki kalafior, seler naciowy i solimy do smaku. Całość dusimy pod pokrywką ok. 8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i delikatnie mieszamy z uduszonymi warzywami i startym parmezanem.

Menu: