Odcinek 5 – przepis na makaronowy deser z jabłkami

Czy w każdym kucharzu jest szczypta chemika? W Mateuszu Czekierdzie na pewno! Tym razem jednak zamiast kuchni molekularnej, w której Mateusz jest specjalistą, stawiamy na proste, ale równie smaczne rozwiązania – gotujemy Czaniecki Makaron w kształcie ryżu, czyli top 1 w kulinarnym rankingu dzieciaków. Dodajemy do niego polski miód oraz cynamon i pomarańczę – czujecie ten aromat? Wypróbujcie nasz szybki przepis na makaronowy deser.

Składniki:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego w kształcie ryżu
  • 300 ml mleka
  • kora cynamonu (ew. cynamon mielony)
  • laska wanilii
  • gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • garść rodzynek
  • masło do smażenia

Przepis na makaronowy deser:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego anyż i wanilię, zagotowujemy. Dodajemy łyżkę miodu, a po jego rozpuszczeniu wsypujemy makaron. Całość gotujemy do czasu aż makaron stanie się miękki, często mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, filetujemy pomarańczę (Jak to zrobić? Zobacz w Szkole Gotowania!) i dzielimy ją na cząstki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy rodzynki, jabłka i cząstki pomarańczy. W moździerzu rozgniatamy laskę cynamonu i dodajemy do owoców (możemy również użyć cynamonu mielonego). Kiedy jabłka zmiękną, przekładamy je do ugotowanego w mleku makaronu i całość mieszamy. Podajemy udekorowane świeżą miętą i startą skórką z pomarańczy. Smacznego!

Więcej przepisów na słodkie makaronowe dania znajdziesz tutaj.

makaronowy deser z jabłkami