Mistrz kuchni Mateusz Czekierda

- Festiwal Wszechsmaki 2015

MAKARONY CZANIECKIE W KUCHNI MIĘDZYNARODOWEJ – POKAZ KULINARNY MISTRZA KUCHNI MATEUSZA CZEKIERDY – 13 czerwca, godz. 11.30, Plac Chrobrego

Jego wielką pasją jest eksperymentowanie ze smakiem. Uwielbia łączyć regionalne produkty z nowoczesnymi technikami, takimi jak sous-vide czy kuchnią molekularną, dlatego na co dzień pracuje jako Szef Kuchni w Restauracji BLU.

– Produkty regionalne to mój konik. Sam lubię robić zakupy, jeździć do naszego rolnika, wybierać produkty. Dużo z nich pochodzi z naszego najbliższego sąsiedztwa, np. miód spadziowy z Bielska, wosk pszczeli z Kóz, wędliny wędzone spod Szczyrku. Dbamy też o świeżość składników, tego wymaga kuchnia molekularna – mówi Mateusz, który należy również do Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Kulinarny pokaz w wykonaniu jego członków będziecie mogli obejrzeć podczas wielkiej, makaronowej fiesty „Pasta Parta” w niedzielę 14 czerwca o godz. 16.00.

Mateusz będzie także jurorem w konkursie dla lokalnych restauratorów, w ramach którego każda z restauracji zlokalizowanych wokół rynku zaserwuje danie makaronowe oceniane również przez uczestników festiwalu.