Na widelcu: relacja z festiwalu

- Festiwal Wszechsmaki 2015

Festiwal WszechSmaki za nami, a w głowach obrazy wspólnego gotowania, ciekawych opowieści i smakowitych dań! Powspominajmy razem spotkanie z mistrzami kuchni, podróżnikami i gwiazdami, które 13 i 14 czerwca przyciągnęły na Pl. Chrobrego tysiące bielszczan.

W programie Festiwalu znalazły się kulinarne pokazy, makaronowe inspiracje przygotowane i serwowane m.in.: przez ambasadorkę bloga Wszechsmaki.pl Monikę Mrozowską – aktorkę i propagatorkę zdrowego trybu życia. Zupa tajska w jej autorskim wykonaniu zgromadziła w festiwalowym namiocie grono głodnych wrażeń. Aromat dania z Czanieckim Makaronem wabił wielu przechodniów, którzy stawali zaintrygowani, zaglądali do nas i zostawali na dłużej.

Start WszechSmaków zapewnił poranny rozruch pod okiem instruktorów z LOFT Fitness & Showroom, z programem ćwiczeń inspirowanym aktywnościami popularnymi w różnych krajach świata. W końcu projekt „Czanieckie z pasją” wspiera także głodnych ruchu! Gdy nasi goście gubili zbędne kalorie, ekipa Dzień Dobry TVN z Tomaszem Zubilewiczem zapowiadała jeszcze więcej słońca i zapraszała do udziału w festiwalu. Razem z ambasadorką akcji sponsorowanej przez Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” – „Jem drugie śniadanie” Dominiką Gwit zjadaliśmy makaronowe sałatki i pyszne kanapki wg przepisów gwiazd. Warto dodać, że Partner naszego festiwalu, czyli właśnie firma „Bielmar” obchodzi w 2015 roku podwójny jubileusz – 20 lat Spółki i 70 lat zakładu przy ul. Sempołowskiej 63.

Pierwszy pokaz kulinarny otworzył Mateusz Czekierda, Szef Kuchni Restauracji BLU. Razem z prowadzącą Festiwal Izabelą Kapias – aktorką znaną z roli sympatycznej kucharki Aldonki w serialu „Przepis na życie”, stworzyli niepowtarzalny, kulinarny duet! Królowała kuchnia molekularna, inaczej zwana kreatywną. Celem było otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami i w bardzo zaskakujących zestawieniach. Oczywiście z makaronem!

Słodką część programu wypełniliśmy zdobieniem babeczek i tortów. Pomimo tropikalnej pogody, modelka i cukiernik w jednym – Ania Berezowska z Cremino Homemade Bakery poradziła sobie z lukrem i cukrową masą. Serdeczne podziękowania dla firmy Bielmar, która była sponsorem warsztatów Ani – brawa za ich wkład!

W klimacie śródziemnomorskim, który panował na festiwalu czuliśmy się prawie jak we Włoszech! Słońce, zapach przypraw i pasta… Drugiego dnia królami makaronu byli Jan Dutka i Karel Drapala z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Mistrzowie Kuchni dzięki swoim popisowym daniom zabrali nas w podróż po smakach Europy.

Piotr Pyrchała – projektant i uczestnik programu „Project Runway” zaprezentował nam show pod hasłem „Vegan & pasta slow food”, które zachwyciło niejedno podniebienie. W kuchni slow food wybiera się produkty nieprzetworzone, chroniąc przed zapomnieniem lokalne potrawy. To się chwali!

Festiwal WszechSmaki to również inspiracje podróżami, dlatego do stołu zaprosiliśmy dwóch specjalistów tematu: Grzegorza Kuśpiela i Tomka Michniewicza. Grzegorz przytoczył m.in. historię odkrywczej, speleologicznej przygody, Tomek z kolei przekazał kulinarno-antropologiczną opowieść z Kamerunu. Dziękujemy za lekcję pokory i tolerancji!

Podczas Festiwalu ogłoszono również wyniki konkursu organizowanego na blogu Wszechsmaki.pl. Łzy wzruszenia polały się po policzku Pauliny Widbek, która zdobyła nagrodę główną, czyli wycieczkę do Chin! Zwycięzców ogłosiła Monika Mrozowska, która była jedną z jurorek tego kulinarnego wyzwania. Nagrodę wręczyła Joanna Karbowiak – Specjalista ds. marketingu marki Czanieckie Makarony i Piotr Bobear Pyrchała, projektant oraz juror konkursu.

untitled (329 of 445)