Najprostsza zapiekanka

- Amber Durum, Pszeniczne, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

Łatwe przepisy to nasza specjalność. Wiemy, że jesienne popołudnia najlepiej spędza się pod kocem, z książką lub ulubionym filmem i nie ma wtedy czasu na skomplikowane przepisy. Dlatego idealnym pomysłem na obiad będzie najprostsza zapiekanka – nie dość, że jest pyszna, to sprawdzi się też bez zapiekania, jako klasyczny makaron z sosem. W rolach głównych zobaczycie: pieczarki, fasolkę, gęstą śmietanę i Czanieckie rurki. Zobaczcie, jak prosto zmienić te niepozorne składniki w doskonałe danie!

Najprostsza zapiekanka – wykonanie:

Przygotuj makaron według zaleceń na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój drobno cebulę i pieczarki i smaż krótko, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki powinny nabrać złocistego koloru i nie powinny się dusić. To ważne, ponieważ duszone wypuszczą sok, który zabarwi ostateczny kolor sosu. W międzyczasie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Zetrzyj cały ser na drobnych oczkach. Do niedużego garnka wlej śmietanę i dodaj połowę sera, całość podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj usmażone pieczarki, fasolkę oraz sól, pieprz i paprykę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Makaron wrzuć do sosu, wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp równomiernie pozostałym serem i odrobiną słodkiej papryki. Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 15 minut. Najprostsza zapiekanka jest już gotowa. Smacznego!

najprostsza-zapiekanka-2

Menu: