Odcinek 4 – przepis Natashy na makaron z ośmiornicą

Razem z projektantką mody – Natashą Pavluchenko, zamieniamy kuchnię w atelier sztuki kulinarnej. Na talerzu, jak przed obiektywem – musi być apetycznie. Po raz kolejny zachęcamy do eksperymentów i poznawania nowych smaków – ośmiornica w uścisku spaghetti, doprawiona m.in. sokiem z cytryny i pomarańczy. Brzmi zachęcająco? Czas na podróż po świecie kuchni!

Składniki:

  • Czaniecki Makaron spaghetti
  • ośmiornica
  • 2 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • czosnek
  • 2 cebule
  • papryczka chili
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem wywaru. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na duże kawałki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Dodajemy 2 cebule i 2 ząbki czosnku, a także sok z połowy cytryny i odrobinę skórki z pomarańczy, gotujemy na wolnym ogniu.

Ośmiornicę dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą (ok. 20 min), a następnie usuwamy z niej ząb. Wkładamy ją do wrzącego wywaru, wcześniej kilkakrotnie zanurzamy same macki, tak aby zwinęły się w spirale. Gotujemy całość ok. 1,5 godziny. Po koniec gotowania przyrządzamy sos.

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, kroimy papryczkę chili (ilość według uznania), dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku i lekko je rumienimy. Dolewamy pół szklanki wywaru z gotującej się ośmiornicy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną na ćwiartki pomarańczę. Solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę gotujemy, czekając aż pomarańcza puści sok, a następnie zagęszczamy sos zimnym masłem. Spaghetti gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Macki ugotowanej ośmiornicy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, całość mieszamy. 

ośmiornica