Nie leć w kule, zjedz mule!

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia wielkiej brytanii, Nasze przepisy, Nitki

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu gniazdko
  • 250 g świeżych muli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • odrobinę śmietanki słodkiej 30%
  • 4 łyżki obranych pomidorów z puszki
  • pęczek świeżej kolendry
  • ostra papryczka - ilość? do granicy bólu :)
  • sól, pieprz, oliwa

W blasku słońca, oblepieni mokrym piaskiem, z płomiennymi licami smakujemy Jersey i lokalnych potraw. Dołączcie do nas – poznajcie wyspę i spróbujcie naszego przepisu: składniki

Przygotowanie:
Czaniecki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Świeże mule wkładamy do zimnej wody i płuczemy 2-3 razy; czyścimy i wyrzucamy te, które się otwarły. Drobno kroimy cebulę i czosnek i przesmażamy do zeszklenia. Dorzucamy posiekaną ostrą papryczkę na lekko zeszkloną cebulę wrzucamy odsączone z wody mule, zalewamy białym winem i gotujemy pod przykryciem ok. minuty. Mule wyciągamy i do otrzymanego sosu z wina dokładamy pomidory, chwilę dusimy i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Dodajemy słodką śmietankę i trochę posiekanej kolendry. Wrzucamy ugotowane gniazdka Czanieckich, mieszając łączymy z mule. Mniam, pałaszujemy!
 
makaron z mulami
 

Menu: