Nitki na baczność

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia węgierska, Nasze przepisy, Nitki, Pikantne

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii 5-jajecznej, typu nitka
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej do smażenia
  • 4 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 ostra papryczka chili, posiekana
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oregano

Na ramię fartuch, do garnka makaron. Czanieckie meldują przepis gotowy do wykonania. Tym razem zainspirowali nas członkowie stowarzyszenia Kultura Turystyka Obronność przy Klubie Wojsk Specjalnych JW NIL – organizatora „Marszu Śladami gen. NILA od zmierzchu do świtu”. Cieszymy się, że mogliśmy wesprzeć tę akcję w ramach projektu „Czanieckie z pasją”. Służba nie drużba, zaczynamy!

Baczność! Czaniecki Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy mięso – płuczemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią i oregano. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę z czosnkiem i dodajemy resztę przypraw. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy całość. Przekładamy do garnka i łączymy z fasolą i pomidorami z puszki. Całość zalewamy bulionem (z kostki lub domowej roboty), przykrywamy i dusimy przez ok. 1,5 godz. Przed podaniem łączymy z ugotowanym makaronem. Spocznij! Żołnierski mały

Menu: