Nitki na ryżu

- Jajeczne, Kuchnia irakijska, Nasze przepisy, Nitki

Potrzebne będą ci:

  • 1 szklanka  Czanieckiego Makaronu Niteczka walcowana
  • 3 łyżki masła
  • ½ żółtej cebuli
  • 2 szklanki długoziarnistego białego ryżu
  • 3 szklanki bulionu z kury
  • 1 łyżeczka grubej soli

Przepis na iracki przysmak pachnący orzechami, choć wcale ich tu nie ma. Kto powiedział, żeby nie łączyć makaronu z ryżem? Kulinarna sztuka nie zna granic, tak jak Czanieckie nie ich znają. Nasza ostatnia podróż do Iraku, zainspirowała nad do rewolucji na talerzu. Sztućce w dłoń, bo będzie się działo!

Nitki na ryżu składniki

Makaron łamiemy na małe kawałki i gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnię. Roztapiamy na niej 2 łyżki masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy 1-2 minuty, bez przerwy mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy ugotowany makaron, zmniejszając ogień i smażąc 5-8 minut bez przerwy mieszając, aż makaron nabierze złocistej barwy a masło lekko się przypali, nadając potrawie aromat orzechów… Wtedy wsypujemy ryż i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy bulion z kury i dosmaczamy. Zwiększamy płomień, doprowadzając do wrzenia. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż ryż i makaron wchłoną cały bulion. Gotowe. Ot, cała filozofia 😉

nitki na ryżu

Menu: