Semolina na szóstkę!

- Garść wiedzy

Co łączy pszenicę durum, Kanadę i polskich emigrantów?      

Mówisz – semolina. Zamykasz oczy. W wyobraźni malują się obrazy. Semolina… czyżby nimfa, która wychynąwszy na brzeg z Adriatyku, koniuszkami palców strząsa ze złotych splotów kropelki wody. Albo widzisz poszarpane wybrzeże nad Zatoką Neapolitańską. O, albo przenosisz się do Werony. Na balkonie stoi Julia, czekając na Romea. Na sąsiednim balkonie stoi Semolina. I też czeka…

Z drurum

Hola, hola! Czas wracać na ziemię. Do rzeczywistości, w której semolina to nic innego jak mąka, uzyskiwana z ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Pszenica durum zwana jest też pszenicą twardą. Jej ziarna są szkliste i zawierają więcej wysokiej jakości białka niż ziarna pszenicy miękkiej. Semolina to jeden z najzdrowszych i najlepszych gatunków mąki pszennej. (Z pszenicy durum, oprócz semoliny, produkuje się także kaszę kus kus.)

Chrupka

Gdzie nie zerknąć w necie, wszędzie ją chwalą… ciasto z dodatkiem semoliny to najsmaczniejsze ciasto do pizzy, z najbardziej chrupiącą skórką! (…) nadaje ciastu głębszego koloru, zapachu i elastyczności (…) warto dodawać ja do wypieków z maki pszennej, by uzyskać większą kruchość ciasta. (…) można z niej przygotować świetny domowy budyń (…) w smaku jest bardziej wyrazista niż zwykła mąka pszenna.

makaron9

Sprężysta

Zalety semoliny doceniają najlepsi kucharze. Tak tak! W ich kuchniach (zwanych też pracowniami) semolina stoi na najwyższej półce. Na przykład u Jamie Oliviera. Wie on doskonale, że makaron z semoliny ma piękny jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente. Również CzanieckieMakarony mają w swojej ofercie wachlarz makaronów A’la !taliana, wyprodukowanych z 100% włoskiej semoliny.

Zdrowa

Dlaczego tak ją cenią nie tylko smakosze, ale również zwolennicy zdrowego, a nawet bardzo zdrowego stylu życia. Zawiera bowiem wiele witamin oraz mikro i makroelementów, w tym: wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, związek organiczny bardzo ważny w profilaktyce wzroku, chroni bowiem oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Smaczna

Warto semolinę wprowadzić do naszej kuchni, nie tylko dlatego, że produkty z niej są smakowite, ale też pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Wbrew obiegowej opinii makaron nie nie tuczy. Oczywiście jedzony z umiarem. A jak ważna jest odpowiednia sylwetka przekonała się świetna, choć mająca tu i ówdzie za dużo kilogramów aktorka Melisa McCarty. Ze względu na okrągłości żaden z uznanych projektantów nie chciał jej zaprojektować sukni na galę rozdania Oskarów.

Ekspansywna

Semolina przebyła długą i skomplikowaną drogę, zanim trafiła na nasze stoły. Pochodzi z terenów południowo-zachodniej i środkowej Azji. Stosunkowo szybko pojawiła się w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. W w czasach nowożytnych dotarła dalej – do Australii, Nowej Zelandii i obu Ameryk. Znali ją dobrze nasi przodkowie, a ziarna pszenicy durum znajdowano w grobach z okresu neolitu. Dzisiaj jednym z większych producentów tego gatunku pszenicy jest Kanada, a zawędrowała tam (najprawdopodobniej) razem z polskimi emigrantami.

MAKARON

Internacjonalna

Co do nazwy? Gdzie szukać jej genezy? Można dwojako. Z włoskiego semolino to zdrobnienie od semola, oznaczającego otręby. Z łaciny natomiast mamy rzeczownik simila, oznaczający po prostu pszenną mąkę.

A’propos język włoski. Od semoliny całkiem niedaleko (alfabetycznie) do straciatelli. … czyli? Lodów śmietankowych z kawałeczkami czekolady. O, nie tylko. Bo straciatella (wywodząca się od włoskiego słowa stracciare – rozrywać, drzeć na kawałki) to również zupa – tradycyjna, włoska – rodzaj rosołu, w którym gotuje się drobne lane kluski z rzadkiego ciasta (parmezan i jajka zagęszczone właśnie semoliną), z gałką muszkatołową, natką pietruszki, szpinakiem…

O semolino!

Gdyby komuś przyszło do głowy napisać hymn pochwalny na cześć semoliny, można w nim użyć takich rymów jak: – balerina – chce Halina – kopalina – długa lina – Wilhelmina

Menu: