Odcinek 2 – przepis Izy i Mateusza na rosół z kaczki

W kontrze do owoców morza, Iza u boku naszego kulinarnego eksperta – Mateusza Czekierdy – przygotowała tradycyjny, polski rosół. Można powiedzieć, że jest „na bogato” – w końcu nie codziennie serwuje się rosół z kaczki! Zobaczcie, dlaczego Mateusz dodał do niego pomidora i jakimi trikami poczęstuje nas jeszcze w tym odcinku.

Składniki:

  • 1/2 op. Czanieckiego Makaronu gniazdka
  • korpus z kaczki
  • 6 marchewek
  • korzeń pietruszki
  • por, seler, cebula
  • pomidor
  • sól, pieprz

Korpus kaczki obsmażamy w garnku na złoty kolor. Włoszczyznę dokładnie szorujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaczki. Kiedy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy całość zimną, nieprzegotowaną wodą i dodajemy pokrojony na ćwiartki pomidor – dzięki niemu nasz rosół nabierze złocistego koloru i przejrzystości. Rosół gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin lub dłużej, jeśli zacznie zbyt mocno wrzeć, dolewamy do niego szklankę zimnej wody. Na talerzu układamy Czaniecki Makaron i zalewamy przecedzonym przez sito rosołem. Smacznego!

Porcje: 4

rosółł