Odcinek 3 – przepis Izy i Mateusza na muszelki z podgrzybkami i łososiem

Kuchnia tradycyjna nie musi ograniczać się do kilku dań, które wymienić można na palcach jednej ręki. Po raz kolejny udowadniamy, że polska kuchnia ma jeszcze wiele do odkrycia! Tym razem Mateusz Czekierda – nasz kulinarny ekspert i Iza Kapias, prowadząca program WszechSmaki.TV serwują pachnące lasem Czanieckie muszelki. 

Składniki:

  • Czaniecki Makaron muszelka
  • 20 dag podgrzybków
  • 25 dag łososia wędzonego
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml 30% śmietany
  • 5 dag masła
  • 2 cebule
  • rozmaryn
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Podgrzybki kroimy na duże kawałki i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz łodygę świeżego rozmarynu, który nada naszej potrawie delikatny, leśny aromat. Dodajemy plastry wędzonego łososia, można podzielić je na mniejsze części. Całość podlewamy białym winem i chwilę gotujemy, aby odparować alkohol. Następnie wlewamy na patelnię 30% śmietankę i dodajemy grubo posiekaną pietruszkę. Pieprzymy do smaku, dodajemy również odrobinę soli. Pamiętając, jednak, żeby nie przesolić – w końcu głównym składnikiem jest tu wędzony łosoś. Czanieckie muszelki gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelnię, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane świeżą pietruszką.

makaron z łososiem