Odcinek 3 – przepis Misheel na mongolski cujwan

Mongolskie stepy odrywają przed nami tajemnicę smaku jagnięciny w warzywach. Naszym przewodnikiem jest tym razem Misheel Jargalsaikhan, znana z serialu „Rodzina zastępcza”. Zobaczcie, jak w prosty sposób wyczarować egzotyczne danie w Waszej kuchni! 

Składniki:

  • 1/2 op. Czanieckiego Makaronu tasiemka walcowana
  • 0,5 kg jagnięciny
  • 1 cebula dymka
  • 4 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej

Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną na półksiężyce cebulę. Jagnięcinę kroimy na nieduże paski, zostawiając warstwę tłuszczu, który wytopi się podczas smażenia. Mięso wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pokrojoną w słupki marchew. Po kilku minutach dodajemy paski czerwonej papryki, całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Czaniecką tasiemkę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do mięsa, wrzucając jednocześnie łyżkę masła. Gotowy cujwan dekorujemy posiekaną zieloną cebulką.

cujwen