Odcinek 5 – przepis Sally na zupę charczo

Jaką przyprawę dodaje się do każdego gruzińskiego dania? Który owoc cieszy się tam największą popularnością? Obejrzyjcie kolejny odcinek naszego programu, w którym Gruzinka Salome Maisashvili udowadnia, że kuchnia gruzińska nie sprowadza się wyłącznie do chaczapuri i pokazuje, jak przyrządzić aromatyczną i rozgrzewającą zupę charczo z czanieckimi gwiazdkami.

Składniki:

  • 120 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego gwiazdka
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • mała garść orzechów laskowych
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • suszony majeranek
  • suszona bazylia
  • suszona papryka chili
  • papryka słodka
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Przepis na zupę charczo:

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy mięso wodą i dorzucamy przyprawy: bazylię, majeranek, dwa liście laurowe, paprykę słodką i chili oraz posiekane orzechy. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy całość ok. 1,5 h aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy czanieckie gwiazdki, gotujemy jeszcze ok. 6 minut. Zupę podajemy udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego!

zupa charczo