Odcinek 6 – przepis Nikosa na zapiekankę z wyspy Rodos

Czas na grecką zapiekankę z wyspy Rodos! Tym razem Iza gotuje u boku pół Polaka, pół Greka – Nikosa Karampotisa, właściciela marki Trendy Nails Fashion, na co dzień współtworzącego także rodzinne imperium fryzjerskie Trendy Hair Fashion. Dzięki temu przepisowi poczujecie smak wakacji, który przeniesie Was na jedną z najpiękniejszych greckich wysp, słynącą z wyjątkowych plaż i wyśmienitej kuchni. Przekonajcie się, że domowe slow food jest lepsze, niż fast food na mieście!

Składniki:

  • 300 g Czanieckiego Makaronu z błonnikiem rurka ukośna
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 g sera żółtego
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Bakłażan obieramy ze skórki i kroimy na podłużne plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, układamy na niej bakłażan, solimy i pieprzymy, podsmażamy aż nabierze złotego koloru. Plastry bakłażana wykładamy na ręcznik papierowy. 2 ząbku czosnku drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle aż się zeszklą, następnie dorzucamy mięso, smażymy ok. 10 min. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę podsmażamy całość. Makaron gotujemy na półtwardo, ok. 3 min. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, następnie kładziemy makaron, ser, sos pomidorowy z mięsem, a wierzch posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 min. Zapiekanka rodem z Rodos gotowa!

zapiekanka Rodos