Odcinek 7 – przepis Ady na zgrabne udka z indyka

W tym odcinku szef kuchni Mateusz Czekierda i trenerka personalna Ada Palka biorą na widelec indyka i udowadniają, że dietetyczne danie może zaskakiwać bogactwem smaków i aromatów. Przenieś się z nami na beskidzkie łąki i zobacz, jak koniczyna, buraczane kiełki i tajemniczy składnik zmieniają makaron w wyjątkową potrawę! Zobacz, jak prosto możesz przygotować pełnoziarnisty makaron z indykiem!

Składniki:

  • Czaniecki Makaron pełnoziarnisty tasiemka

  • 2 podudzia z indyka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • 6 suszonych pomidorów

  • 4 łyżki zielonego groszku

  • garść świeżej rukoli

  • 3 szyszki chmielu

  • 1 główka czosnku

  • sól, pieprz, słodka papryka suszona

  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • pół szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

Opcjonalnie:

  • kiełki koniczyny, rzodkiewki, buraka

Czanieckie tasiemki pełnoziarniste gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę niedbale kroimy ze skórą w dość spore kawałki. Podudzia doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przyprawione mięso oraz pokrojone warzywa przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Dodajemy przekrojony na pół czosnek (nie obieramy, ponieważ czosnkowe łupiny zwiększą aromat naszego dania!). Do mięsa i warzyw dodajemy przyprawy – gałązkę rozmarynu oraz chmielowe szyszki. Całość smażymy przez około 10 minut, aby mięso przybrało złocisty kolor. Po tym czasie przekładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Teraz pora na sos. Kiedy mięso z indyka będzie już upieczone, kroimy suszone pomidory na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy łyżkę oleju i smażymy na nim pomidory przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy zielony groszek oraz wlewamy bulion warzywny. Do całości dodajemy oddzielone od kości mięso z indyka, poszarpane na niewielkie kawałki. Aby zagęścić sos, zwiększamy temperaturę w garnku, i dodajemy dwie łyżki masła. Całość mieszamy i dodajemy rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy do garnka ugotowany Czaniecki Makaron pełnoziarnisty. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki bezpośrednio w garnku. Pełnoziarnisty makaron z indykiem jest już gotowy! Na koniec możesz udekorować go kiełkami koniczyny, rzodkiewki i buraka. Smacznego!

makaron-pelnoziarnisty-z-indykiem-2