Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego makaronu Tasiemka walcowana

  • 2 średnie kotlety z szynki wieprzowej

  • 1 duży por

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • szczypta curry

  • szczypta pieprzu ziołowego

  • papryka ostra

  • sól

  • 1/2 szklanki wody

Gotowi na ekspresową wycieczkę do Azji? Jeśli tak, to lecimy! Do kuchni, oczywiście 🙂 Mamy dla Was przepis na proste danie z naturalnych składników, idealne do przygotowania po długim dniu w pracy. Nie dość, że syci, to jeszcze rozgrzewa za sprawą wschodnich przypraw. Zobacz przepis na orientalny makaron:

Sposób przygotowania:

Czanieckie Tasiemki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kotlety z szynki wieprzowej dokładnie rozbijamy i kroimy w średniej wielkości plasterki. Na patelnię (lub woka, jeśli mamy) wlewamy olej sezamowy i dokładnie podsmażamy mięso z każdej strony, a następnie dolewamy do niego wodę z łyżką sosu sojowego. Dusimy mięso pod przykryciem do czasu aż zmięknie. Zieloną część pora dokładnie myjemy i kroimy w podłużne słupki (białą część odkładamy i wykorzystujemy np. do ugotowania warzywnego bulionu). Kiedy mięso będzie już gotowe, przekładamy do niego makaron i dodajemy pora i pozostałe przyprawy. Mieszamy wszystko, intensywnie mieszając przez około 15 minut. Makaron musi dobrze połączyć się z przyprawami i być lekko podsmażony. Danie podajemy gorące. Smacznego!

Menu: