Ostrożnie z ostrygami

- Szkoła gotowania

Ostrygi to perła mórz i oceanów. Możesz je przyrządzić bardzo szybko, ale też bardzo łatwo się przy nich skaleczyć, także uwaga! Najczęściej jada się je na surowo, ale można także zapiekać je pod serem. Dziś podam Ci przepis jedzenia na surowo, ponieważ ten sposób wydobywa cały smak morza i kwintesencję ostryg.

Jak kupować?
Ostrygi kupisz w dobrze wyposażonych sklepach lub na targach rybnych. Każda ostryga powinna być zamknięta, ciężka i powinna w niej chlupać woda z naturalnego środowiska. Pamiętaj o tym, że ostrygi po kupieniu powinny jak najszybciej zostać zanurzone do zimnej wody, bo cały czas żyją.

Przygotowanie
Aby otworzyć ostrygę musisz posłużyć się specjalnym nożem. Muszla ostrygi składa się z wąskiej i szerokiej części. Nóż przykładasz do części wąskiej, wkładasz ostrze, przekręcasz je i otwierasz ostrygę. Ostryga jest połączona z muszlą, więc delikatnie ją podważ i wypłucz pod cieniutkim strumieniem zimnej wody.

Salsa!
Choć Włosi najczęściej jadają ostrygi tylko z cytryną, podsunę Ci pomysł na pyszną salsę, którą wzbogacisz ich smak. Mango pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj do wody z cukrem i odrobiną octu winnego jabłkowego. Do całości dodaj drobno posiekaną miętę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną salsę o smaku mango i mięty nałóż na ostrygę, całość przechyl i włóż do ust. Dobrze pogryź, aby wydobyć intensywny smak ostrygi i połknij. Życzę Ci smacznego! 

ostrygi

Lubisz owoce morza? Zobacz również sposób na mule.

Menu: