Potrzebne będą ci:


Przepis autorstwa Anny Wędziny – laureatki II miejsca w konkursie WszechSmaki

Nawet Pinokio nie mógłby skłamać, że mu nie smakuje. A jednak ktoś tu oszukuje. Słodkim zwycięstwem kończy się mecz krykieta z uczniami Harrow School w Eton College, gdzie podaje się popularny angielski deser, składający się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez. Nasz tort zwycięstwa zamiast bez ma spaghetti. Ot, mały psikus. Przepis znalazł się w naszej książce kucharskiej „Wszechsmaki. Kulinarna podróż”. Zachęcamy również do odwiedzenia bloga Cook & Look autorstwa Ani!

Składniki oszukany sernik

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Twaróg miksujemy za pomocą blendera. W misce umieszczamy jajka oraz cukier. Ucieramy mikserem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy zmiksowany twaróg, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, ponownie miksując. Do przygotowanej masy dodajemy ugotowany makaron i mieszamy za pomocą łyżki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy naszą masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez 50 min. W międzyczasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Gdy sernik jest jeszcze lekko ciepły, nakładamy ubitą śmietanę i układamy truskawki.

sernik wędzina

Menu: