Potrzebne będą ci:

  • 1/2 op. Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego (np. kokardka mała)
  • 300 g malin
  • 100 g truskawek
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu owocowego
  • 1 l wody
  • listki świeżej mięty do dekoracji

W Dzień Dziecka jeszcze bardziej świdrujemy i wiążemy kokardki! A najmłodszym głodomorkom polecamy przepis na truskawkowy obiad. Czy wiecie, że w diecie maluchów powinien się znaleźć makaron 5-jajeczny, który nie podrażnia ich delikatnych brzuszków, gdyż nie zawiera dużo błonnika. Przypominamy, że w naszym sklepie internetowym możecie bezpłatnie pobrać kolorowankę – garść informacji znajdziecie klikając tutaj.

Zbliżające się wielkimi krokami lato daje nam nieograniczone możliwości wyboru owoców – postawmy na te, które nasze dzieci lubią najbardziej. Owoce dokładnie myjemy, z każdego rodzaju odkładamy kilka sztuk – zupa z kawałkami świeżych owoców smakuje wyśmienicie a do tego pięknie wygląda! Pozostałe owoce przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Pod koniec zagęszczamy zupę rozrobioną z odrobiną wody mąką ziemniaczaną lub kisielem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę na talerzach dekorujemy świeżymi owocami. Możemy podawać ją na ciepło lub zimno, z kleksem śmietanki lub listkami orzeźwiającej mięty.

owocowy dzień dziecka

Menu: