Odcinek 10 – Pepian, czyli Gwatemala w kuchni

Wśród pamiątek Anity Demianowicz z podróży po Ameryce Środkowej znalazł się przepis na Pepian – kultowe danie kuchni gwatemalskiej. Kurczak, makaron w kształcie ryżu, papryka i pomidory to znane w Polsce składniki w nietypowych połączeniach. Przyprawione cynamonem i listkami świeżej kolendry zupełnie zmieniają swoje oblicze! Zobacz przepis Anity Demianowicz i szefa kuchni Mateusza Czekierdy na łatwe danie, które podbije podniebienia Twoich gości!

Składniki:

  • Czaniecki Makaron w kształcie ryżu

  • pierś z kurczaka

  • 4 szalotki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 3 marchewki

  • 2 papryki

  • 2 pomidory malinowe

  • 4 pomidorki pomarańczowe

  • pół szklanki oleju z pestek winogron

  • 2 papryczki chilli

  • 3 ząbki czosnku

  • pół szklanki sezamu

  • świeża kolendra

  • cynamon

  • groszek strączkowy

  • sól, pieprz

Pepian – sposób przygotowania: 

Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa niedbale pokrój i wrzuć do garnka z kurczakiem, gotuj wszystko razem do czasu, aż warzywa zmiękną. Szalotkę, paprykę, pomidorki i chilli pokrój w ćwiartki, włóż do naczynia żaroodpornego i pokrop olejem. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Czosnek i sezam posiekaj i podsmaż na patelni. Dopraw cynamonem. Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż do dużego naczynia. Dodaj posiekane listki kolendry i szczyptę soli. Podlej warzywa bulionem z kurczaka. Całość zmiksuj ręcznym blenderem. Dodaj posiekany groszek strączkowy. Powstały sos dopraw świeżą kolendrą, solą i pieprzem.

Wyjmij kurczaka z bulionu i pokrój w sporą kostkę. Dodaj do sosu i wymieszaj. Danie podawaj ciepłe, z makaronowym ryżem. Gwatemalski Pepian jest już gotowy!