Pieczarki w gniazdkach na liściach nori

- Dla całej rodziny, Gotuj z Moniką Mrozowską, Jajeczne, Kuchnia chińska, Nitki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu typu gniazdka
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 liście nori
  • szczypiorek do przybrania

Z głębi serca, z morskich głębin na listę zakupów dopisujemy dziś liście nori. Monika przyznała na Festiwalu WszechSmaki, że dodaje je niemal do wszystkiego, do makaronu także. Wodorosty z makaronem? Pewnie, wschodnia inspiracja z Chin trafia wprost na Wasze talerze.  いただきます (itadakimasu), czyli smacznego!

22a

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Pieczarki kroimy na 8 części i podsmażamy na maśle z odrobiną soli na małym ogniu, aż uzyskają złocisty kolor. Podsmażone pieczarki mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy, całość delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy cienkimi paseczkami liści nori (Monika używa w tym celu nożyczek) i poszatkowanym szczypiorkiem. I już. Podano do stołu 🙂

czaniecki z pieczarkami (2)

Menu: