Odcinek 11 – Mistrzowska dynia

Uwaga, kontrola smaku na planie WszechSmaki.TV! Przeprowadza ją Natalia Gacka, Mistrzyni Świata w fitnessie sylwetkowym i fanka zdrowego odżywiania. Ma być smacznie i fit! Pieczona dynia i Czaniecki świderek z błonnikiem owsianym spisują się na medal, tworząc zgrany duet, który zachwyci nie tylko Pogromców Tłuszczu. Zrób szybkie danie według naszego przepisu!

Składniki:

  • Czaniecki makaron świderek z błonnikiem owsianym

  • połowa średniej dyni

  • 1 główka czosnku

  • 1 pomarańcza

  • garść orzechów laskowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • pół szklanki oleju dyniowego

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Dynię pokrój w spore plastry i ułóż w naczyniu do pieczenia skorupą do dołu. Następnie dodaj do niej przekrojoną na pół główkę czosnku (w łupinach), kilka gałązek tymianku oraz kilka plastrów skórki z pomarańczy. Całość skrop oliwą dyniową i dopraw solą. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do 150º przez około 15 minut (aż zmięknie).

Upieczoną dynię oddziel od skórki i pokrój niedbale na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę dyniową i upraż na niej orzechy laskowe. Dodaj dynię, zamieszaj całość i powoli dodaj kilka łyżek ricotty. Dopraw wszystko solą. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj gorące. Smacznego!