Odcinek 9 – Ryba na masę

Pieczona ryba na masę à la Pan Motywator wjeżdża do naszej kuchni! W tym odcinku nóż szefa kuchni przejmuje Trener Personalny Mariusz Mróz i pod czujnym okiem Trenera Kulinarnego Mateusza Czekierdy, przygotowuje pieczoną rybę z makaronem. Jest fit, a do tego szybko, zdrowo, lokalnie i kolorowo!

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu rurka ukośna z błonnikiem owsianym

  • 1 łyżka zielonego majonezu

  • 1 duży filet z dorsza

  • 1 kolba kukurydzy

  • 2 marchewki

  • pomidorki koktajlowe

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • 1 główka czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • świeży rozmaryn i tymianek

Czanieckie rurki z błonnikiem owsianym gotuj przez około 6 minut. Dorsza pokrój w kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Pomarańczę i cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok z obu cytrusów bezpośrednio na dorsza. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki używając obieraczki do warzyw i tak pokrojoną ułóż na rybie. Następnie posyp całość świeżym tymiankiem i mielonym pieprzem. Na samej górze połóż kukurydzę pokrojoną w plastry i przekrojoną na pół główkę czosnku. Polej całość oliwą z pestek winogron i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 10 minut.

W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i podsmaż razem ze świeżym rozmarynem. Ugotowany makaron przesyp na patelnię i wymieszaj całość, dodając rukoli. Podawaj z zielonym majonezem. Pieczona ryba na masę jest już gotowa!