Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Nitka walcowana
  • 2-3 średniej wielkości jabłka
  • żółty ser
  • garść porzeczek do dekoracji

Czupryny drzew kryją w sobie skarby polskiego lata, na widok których Czanieckie robią się al dente. Niedaleko pada jabłko od porzeczki, dlatego w przepisie pojawiają się również niepozorne grona bogate w witaminę C.

Czaniecki Makaron gotuj al dente w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie kawałki. Włóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj łącznie przez 30 min na jednej i drugiej stronie. Makaron odcedź, przelej zimną wodą i wyłóż na talerze. Ułóż podpieczone kawałki jabłka, posyp startym serem i porzeczkami. Smacznego! Pieczony czaniecki mały

Menu: