Potrzebne będą ci:

Piekielna zapiekanka z chilli to psikus dla wszystkich wkręconych w Halloween. Dla tych, którzy wybierają cukierki mamy słodycz wygranej w Horror Run. Potwornie krótka trasa i pasja jej organizatorów przekonały nas do sponsorowania tej akcji. Wszak bieg rodem z horroru jest najlepszym przepisem na Halloween! Jak zwykle zachęcamy do aktywności i śmiechu, w końcu to zdrowie! Czanieckie poczekają na mecie…

Składniki piekielna zapiekanka

Czaniecki Makaron gotujemy koniecznie al dente, według wskazań na opakowaniu. Mięsożercy przygotowują w tym czasie mięso mielone, które należy podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić czosnkiem (1-2 ząbki), solą i chilli. Następnie dynię kroimy na pół, obieramy i pozbywamy się pestek (chyba, że ktoś lubi – można zostawić, w końcu są jadalne), kroimy ją na cienkie plastry. Na plasterki kroimy również pomidory.

Obieramy i szatkujemy cebulę, którą zarumieniamy na patelni i oliwie z oliwek. Do cebulki wlewamy 1/2 szklanki kremówki i 1/2 szklanki jogurtu oraz dodajemy poszatkowaną pietruszkę i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Nasz „sos” łączymy ze startym serem, zostawiając połowę do posypania na wierzchu.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, przekładamy mięsem mielonym (lub nie, jeśli to wersja dla wegetarian) i polewamy sosem. Na wierzchu układamy plasterki pomidora i dyni oraz obficie posypujemy serem. Zapiekamy przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!

zapiekanka1

 

 

Menu: