Piwna gulaszowa po czaniecku

- Jajeczne, Krajanka, Kuchnia czeska, Kuchnia meksykańska, Nasze przepisy

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu Krajanka
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg wołowiny
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kawałek selera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jasne, lekkie piwo
  • sól i pieprz
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • kawałek żółtego sera

Czesi, podobnie jak Polacy, coraz chętniej eksperymentują w kuchni i łączą różne, często bardzo odległe, tradycje kulinarne. Piwny gulasz to jedna z tradycyjnych czeskich potraw – my proponujemy Wam jej nieco zmodyfikowaną wersję, nawiązującą również do kuchni meksykańskiej. Co wyjdzie z tego połączenia? Przekonajcie się sami. Dobrou chuť! Buen provecho!

Wołowinę kroimy na kawałki i smażymy na oliwie z oliwek. Kiedy zacznie brązowieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużego garnka. Wszystkie warzywa kroimy na paski lub plasterki, kukurydzę odsączamy i dorzucamy wszystko do mięsa (1 pietruszkę zostawiamy nieugotowaną). Wlewamy 1 szklankę jasnego piwa i uzupełniamy wodą. Gotujemy ok. godziny, dopóki mięso nie będzie zupełnie miękkie. Dodajemy śmietanę. Na talerzach układamy ugotowany makaron. Podajemy udekorowane natką i startym korzeniem pietruszki. Zupę można jeszcze posypać odrobiną startego, żółtego serem.

Piwna gulaszowa po czaniecku

Menu: