Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu Rurka ukośna 
  • 4 pomidory
  • papryka pepperoni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz 
  • ½ łyżeczki miodu
  • 150 g oliwki zielone bez pestek
  • 200 g startego żółtego sera

Lato powoli zmierza ku końcowi. Z jednej strony jest nam smutno, z drugiej – korzystamy z obecności pysznych, dojrzałych warzyw, które właśnie teraz smakują jak nigdy. Do dyspozycji mamy na przykład soczyste, letnie pomidory i dzisiaj to one grają główną rolę w naszym daniu inspirowanym kuchnią włoską. Pozwalamy im na to, bo wiemy, że odwdzięczą się nam wyjątkowym smakiem! Pomidorowe love!

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do cebuli, przez chwilę podsmażamy na średnim ogniu, aby nieco odparować sok. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę pepperoni, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz miód, który nada całości wyjątkowego aromatu, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 7 minut. Czaniecki Makaron przygotowujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do sosu (koniecznie w tej kolejności!), dorzucamy pokrojone oliwki i całość podgrzewamy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy posypane startym żółtym serem. Ekspresowe włoskie danie gotowe.

pomidorowe love

 

Menu: