Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii pełnoziarnistej, np. typu rurki
  • 2 duże pory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • zioła prowansalskie

To zaledwie trening przed tym, co nas czeka w pierwszą sobotę września w samym sercu Kaszub. W ramach ostatniej w tym roku imprezy z cyklu Enea Tri Tour, którą wspieramy, rozegrane zostaną Mistrzostwa Polski na dystansie olimpijskim oraz Klubowe Mistrzostwa Polski sztafet. Przed dużym wysiłkiem fizycznym najlepiej rozgrzewają pory – kiedyś niedoceniane, dziś uwielbiane nie tylko przez sportowców – w końcu dzięki Francuzom urosły do rangi wykwintnych! Specjalnie dla elity polskiego triathlonu przygotowaliśmy Pasta Party na rozgrzewkę. Pora na kulinarny sparing!

Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Gotujemy jajko na twardo, a drobno poszatkowany por delikatnie smażymy na  minimalnej ilości oliwy z oliwek. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, mieszamy. Na końcu łączymy z ugotowanym i drobno pokrojonym jajkiem. Tak przygotowane pesto wykładamy na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pełnoziarnisty                  

Menu: