Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznych popularnych typu rurka
  • 4 łyżeczki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 20 dkg sera żółtego (cheddar)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz cayenne

Przed Wami fast cheese z (H)Ameryki i jeszcze szybszy Czaniecki. Czy wiedzieliście, że przeciętny Polak zjada rocznie ok. 12 kilogramów sera? Nie tylko u nas jest tak popularny – żółty kolega ma swoich zwolenników na całej kuli ziemskiej. Ba! Kiedyś nawet został wysłany w kosmos, a było to tak: pewien holenderski astronauta miał rozpocząć misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Wcześniej poprosił jednak NASA o wysłanie w kosmos również jego ulubionego sera Old Amsterdam (w ilości aż 15 kilogramów!), ponieważ nie wyobrażał sobie kilku miesięcy bez serowej uczty. Czanieckie też przyznają, że w całym wszechświecie najbardziej lubią ser! Zatem uśmiechnijcie się, powiedzcie ładnie „cheeeeese” i siadajcie do stołu, gdyż zapraszamy na danie prosto z USA. Będzie szybko, łatwo i pysznie.
 
Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie, w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż zasmażka zacznie się przyrumieniać. Stopniowo dolewamy mleko, stale mieszając. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz odrobinę pieprzu cayenne. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Dodajemy część startego sera i mieszamy, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dorzucamy kolejną. Ser dokładamy małymi partiami, cały czas energicznie mieszając. Na koniec dosmaczamy. I gotowe!
Ameryka małe

Menu: