Babeczki à la Cremino Homemade Bakery

- Dla całej rodziny, Kuchnia francuska, Makaron na słodko przepisy, Nasze przepisy

Potrzebne będą ci:

  •  220 g masła (w temperaturze pokojowej)
  •  150 g cukru
  •  210 g mąki pszennej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4 jaja L
  •  4 płaskie łyżki kakao
  • 50 g drobno posiekanej ulubionej czekolady
  • krem:
  •  230 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
  •  1-2 łyżki mleka
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Ania Berezowska to modelka, architekt wnętrz i właścicielka firmy Cremino Homemade Bakery. Uwielbia podróżować, zwiedziła już znaczną część Europy, ale to Azję i jej aromatyczną kuchnię pokochała najbardziej. Słodko-pikantnych inspiracji kulinarnych można szukać w tortach, bezach i przetworach jej autorstwa. Przedstawiamy przepis na jej cudowne babeczki z Festiwalu WszechSmaki. Mniam!

babeczki z filtrem

Babeczki – około 15 sztuk:

Wszystkie składniki poza posiekaną czekoladą zmiksować do połączenia. Na koniec wmieszać czekoladę przy pomocy szpatułki. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i napełniać do 1/2 – 2/3 wysokości (dość wysoko rosną). Piec w temperaturze 170 stopni / 20-22 minuty (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce.

Krem:

Masło ucieramy do białości i puszystości, stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, miksujemy do gładkiej masy. Na koniec dodajemy mleko. Gdy krem wyjdzie zbyt płynny – dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty – odrobinę więcej mleka. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy do jednolitego koloru.

[slideshow_deploy id=”1253″]

Ozdabianie:

To już Wasza inwencja twórcza 🙂 Ania podaje kilka sposobów zdobienia prezentowanych na warsztatach:

  • ozdabianie kształtem róży (tylka nr M1 Wilton) – trzymamy worek z kremem pionowo i zaczynamy od środka, zawijając do zewnątrz. Możemy ozdobić dowolną posypką czy owocami.
  • klasyczny kształt zawijany krem do góry (tylko nr M1 Wilton) – zaczynamy wyciskać krem od brzegów babeczki, zawijając do środka do góry.
  • hortensja (tylko nr nr 2D Wilton) – do worka wkładamy po jednej stronie wybrany kolor nr.1, równolegle do tego samego worka, po drugiej stronie kolor nr.2. Wyciskamy trzymając worek pionowo nad babeczką, jednym, szybkim ruchem, blisko babeczki.

Ozdoby:

Do zdobienia wierzchu babeczek używamy posypek cukrowych, perełek, czekolady, owoców, ozdób wykonanych z masy cukrowej, cukierków, ciastek – w zależności od ulubionych smaków:)

Życzymy udanej zabawy podczas pieczenia i zdobienia! Smacznego! 🙂

Zachęcam wszystkich do przesłania na mojego maila: creminohomemadebakery@gmail.com zdjęć efektów Waszej pracy. Chętnie udostępnię zdjęcia na moim fanpage’u facebookowym Cremino Homemade Bakery, na którego również serdecznie zapraszam! 🙂

Pozdrawiam, Ania z Cremino Homemade Bakery

 

Menu: