Odcinek 14 – Przepis na ramen

Konnichiwa! Dzisiaj Śpiewająca Podróżniczka – Diana Demi Marszewska i szef kuchni Mateusz Czekierda zabierają nas do Japonii! Wykorzystując znane w Polsce składniki przygotowali ramen, czyli japońską alternatywę dla naszego rosołu. Zobacz przepis na ramen i zaskocz gości podczas niedzielnego obiadu!

Składniki:

  • Czaniecki makaron Gniazdko

  • 1 średnia golonka

  • 400g łopatki wieprzowej

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka

  • korzeń imbiru

  • 1 seler

  • 3 małe cebule

  • 1 główka czosnku

  • 2 kurze jaja

  • kilka strączków świeżego groszku

  • 3/4 szklanki sosu sojowego

  • szczypta sezamu

  • kilka listków kolendry

  • olej lniany

Sposób przygotowania, czyli przepis na ramen:

Czanieckie Gniazdko ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Jedną z marchewek obierz i pokrój w cienkie paski. Zanurz ją w zimnej wodzie, aby zachowała chrupkość, i odłóż na bok (razem  z groszkiem posłuży do dekoracji dania). Pozostałe warzywa pokrój w kostkę (nie obieraj!). Cebulę, czosnek i imbir przekrój na pół (w łupinach). W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim krótko mięso. Do mięsa dorzuć warzywa i smaż wszystko razem. Zalej całość przegotowaną wodą i wlej do garnka sos sojowy. Gotuj zupę bez przykrycia do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać i odchodzić od kości.

Kurze jaja ugotuj „na miękko”. Groszek posiekaj w cienkie paseczki. Do miseczki włóż makaron i jajko, zalej wszystko gorącym bulionem z kawałkami warzyw i mięsa. Na samej górze ułóż przygotowane wcześniej paski marchewki i groszku. Ramen jest już gotowy. Smacznego!