Odcinek 12 – Przepis na wołowinę rodem z Węgier

Marcelina Ziętek, modelka i aktorka, ze swojej ostatniej podróży przywiozła przepis na wołowinę po węgiersku: bélszínszelet budapest módra. Kulinarny ekspert Mateusz Czekierda podjął wyzwanie i przygotował wołowinę w akompaniamencie pieczarki portobello,  wędzonej papryki i Czanieckiego pappardelle. Czy udało mu się odtworzyć smak węgierskiej kuchni? Zobacz sam w najnowszym odcinku programu kulinarnego WszechSmaki.TV!

  • Czaniecki makaron Pappardelle

  • rostbef wołowy

  • 3 duże pieczarki portobello

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • śmietanka 30%

  • 1 papryka

  • świeża natka pietruszki

  • olej

  • sól, pieprz

Paprykę podpiecz krótko w piekarniku i uwędź na sianie według sposobu Mateusza Czekierdy. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Czosnek, pieczarki oraz cebulkę pokrój w nieregularną kostkę. Cebulkę z czosnkiem podsmaż krótko, dorzuć pieczarki i smaż wszystko mieszając od czasu do czasu. Rostbef wołowy pokrój w nieduże kawałki i dodaj do pieczarek. Wszystko razem smaż do czasu, aż mięso będzie miękkie i gotowe do spożycia.

Paprykę pokrój w spore kawałki i dorzuć do mięsa. W tym momencie posól wołowinę. Na patelnię wlej śmietankę, wsyp posiekaną pietruszkę i zagotuj całość. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj gorące. Smacznego!