Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii Pełnoziarnistej typu świderek
  • 200 g brukselek
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 mały por
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sos sojowy
  • pieprz

Łatwiej i szybciej już się nie da, oczywiście pomijając opcję dopuszczającą do udziału w kulinarnym rajdzie gotowych sosów. Na starcie Czaniecki, na mecie warzywa i talerz pełen składników odżywczych. Naszym paliwem będą dziś pochodzące z Belgii brukselki, których nazwa związana jest oczywiście ze stolica tego kraju – z Brukselą. Grzegorz Miksa, z którym rozmawialiśmy o rajdach samochodowych, tym razem przygotowuje się do kulinarnego startu. Kibicujemy mu i czekamy przy stole! 

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie gotujemy również wszelkie dostępne w lodówce zielone warzywa (w naszym przypadku będą to brukselki, groszek i por), bogate w składniki odżywcze. Kiedy warzywa będą już miękkie, łączymy je z ugotowanym makaronem i lekko podsmażamy na patelni dodając trochę oliwy, aby witaminy lepiej się przyswajały. Grzegorz dodaje czasem jeszcze awokado lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę sosu sojowego. Na koniec dosmaczamy i… jesteśmy na mecie! Dla podkreślenia smaku i wzmocnienia efektu wizualnego posypujemy startym parmezanem. Smacznego! szybkie danie

Menu: