Rosół z węgorza, chili (czyli) caldillo de congrio

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia Chilijska, Nasze przepisy, Nitki

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu krajanka
  • węgorz
  • 1 papryczka chilli
  • 250 ml wytrawnego, białego wina
  • 3-4 plasterki wędzonego boczku
  • 1/4 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • mała marchewka
  • duży por (biała część)
  • 2 plasterki selera
  • liść kapusty
  • 25 g czystej wódki
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 plasterki imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Na Wyspie Wielkanocnej panuje przekonanie, że caldillo de congrio jest w stanie przywrócić do życia nawet umarłego. Podobnie mówi się o naszym polskim rosole, dlatego postanowiliśmy zainspirować się przepisem autorstwa Zbigniewa Kmiecia i stworzyć naszą wariację na temat tego świątecznego dania.

węgorz rosół

Przygotowanie:

Węgorza kroimy na kawałki. Połowę z nich obieramy ze skóry, pozbawiamy ości, wkładamy do miseczki, a następnie posypujemy solą i zalewamy białym winem. Garnek, w którym będziemy gotować rosół, stawiamy na ogniu, a kiedy lekko się rozgrzeje, wkładamy do niego plastry boczku. Gdy puści tłuszcz i lekko się podpiecze, dodajemy pozbawioną nasion i pokrojoną papryczkę chilli i masło. Po roztopieniu masła, obsmażamy na nim kawałki węgorza ze skórą. Zdejmujemy garnek z ognia. Węgorza obieramy ze skóry (nie usuwając ości). Rybę ponownie wkładamy do garnka, wraz ze wszystkimi warzywami. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu, dodajemy wódkę oraz ziele angielskie, liść laurowy, imbir i miód. Gotujemy powoli pod przykryciem przez nie mniej niż 3 godz. Nie szumujemy. Po upływie tego czasu przecedzamy rosół. Warzywa i przyprawy odkładamy, mięso węgorza obieramy z ości i wrzucamy do wywaru. Dodajemy węgorza namoczonego w winie, posiekaną natkę. Gotujemy przez 5 minut. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku.

rosół z węgorza

Menu: