Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Rurka ukośna lub pełnoziarnisty
  • kilka świeżych rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • skórka z cytryny
  • 15 g startego parmezanu

Inspiracja Bałkanami, Afryką i Wyspami Kanaryjskimi. Wszystko za sprawą jednego składnika, który jako dziki lokator opanował tamtejsze tereny. Mowa o pietruszce, która zagra dziś pierwsze skrzypce w tonacji pesto. Towarzyszą jej Czanieckie na rurkach oraz szczypiące w język rzodkiewki.

Makaron gotuj w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj pietruszkowe pesto. Zmiksuj pietruszkę, czosnek, parmezan, skórkę z cytryny. Dodaj oliwę i ocet balsamiczny, dokładnie zmiksuj.  Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Podawaj z pokrojoną rzodkiewką i świeżymi listkami pietruszki. Rurki w pietruszce

Menu: