Rurki w pomidorowych amorach

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia indyjska, Nasze przepisy, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 1 opakowanie Czanieckiego Makaronu typu Rurka (5-jajeczny lub pełnoziarnisty)
  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 opakowanie koziego sera
  • 5 pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • kolendra, kurkuma, ostra papryka
  • oregano do dekoracji

Inspiracja Indiami, stolicą bakłażana. Swoją drogą niezły z niego figlarz – mamy go za warzywo, tymczasem jest owocem, a z botanicznego punktu widzenia nawet jagodą! Nasyćmy się jego smakiem, dodając do niego Czanieckie rurki. 

Czaniecki Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie przez ok. 9-11 minut (w zależności od rodzaju makaronu). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Kroimy bakłażany na średniej grubości krążki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem, ostrą papryką oraz czosnkiem. Zapiekamy przez ok. 5 minut i przewracamy na drugą stronę zostawiając na kolejne 5 minut. Po tym czasie na każdym z krążków kładziemy mały plasterek koziego sera i zapiekamy całość przez 10 minut, tak aby ser się rozpuścił. Na patelni podsmażamy 4 zblendowane pomidory bez skórki, polewamy je oliwą z oliwek. Doprawiamy kurkumą i pieprzem cały czas mieszając tak, aby powstał sos. Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy je sosem i dodajemy bakłażany z zapieczonym serem. Dekorujemy świeżą bazylią i kawałkami świeżego pomidora. Rurki w pomidorowych amorach

Menu: