Sposób na rybę!

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia polska, Nasze przepisy, Tasiemki

Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu Pappardelle 5-jajeczne
  • 2 małe lub jeden duży filet z dorsza (ok. 750 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka
  • 1 szklanka śmietany 18%

Ryba z makaronem? No pewnie! Ze względu na swoje wartości odżywcze, ryby są bardzo ważnym elementem diety człowieka. Dorsz, bo to on zagra główną rolę w naszym daniu, jest bogaty w pełnowartościowe białko, które jest dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Co ciekawe, spożywając porcję 100 g dorsza, pokrywamy blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen i białko! Chyba nie trzeba więcej argumentów przekonujących do (regularnego) jedzenia ryb. Poznaj nasz przepis na sycącego dorsza, który owija się we wstążki pappardelle i w towarzystwie śmietany podbija podniebienia gości 🙂 

Sposób przygotowania:

Przygotuj Czaniecki Makaron Pappardelle według zaleceń na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle przez 3 minuty. Rybę podziel na kawałki średniej wielkości, dorzuć do cebuli i smaż, aż ryba będzie miękka (ok. 5-7 minut), przewracając ją od czasu do czasu na patelni. Następnie dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (w razie braku praski, czosnek można posiekać) oraz sól i pieprz. Wlej mieszankę na patelnię, mieszając całość aż do momentu zagotowania. Ugotowany al dente i odsączony z wody makaron przesyp na patelnię i wymieszaj wszystko, żeby sos dokładnie połączył się z makaronem. Na koniec posyp danie świeżo siekaną natką pietruszki. Ryba z makaronem jest już gotowa. Smacznego!

ryba z makaronem 2

Menu: