Sałatka z makaronem

- Bądź fit, Dla całej rodziny, Pełnoziarniste, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • makaron Rurka ukośna Pełnoziarnista
  • 20 g natki pietruszki
  • 30 g liści szpinaku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 240 g mini mozzarelli
  • 16 czarnych oliwek
  • 1 garść rukoli
  • 10 g liści bazylii
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 6 łyżek oleju z pistacji
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielona sól i pieprz

Sałatka z makaronem? Ale BOMBA! Z dumą prezentujemy Wam fantastyczny przepis na lekką i zdrową sałatkę, która wygrała nasz ostatni konkurs! Zarówno przepis jak i zdjęcia są autorstwa Justyny, blogerki z justasalad.pl:

Lekka, bogata w witaminy i substancje odżywcze sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Jej podstawą jest makaron pełnoziarnisty połączony z rukolą i skąpany w winegrecie przygotowanym na bazie oleju pistacjowego. Do tego pietruszkowo-szpinakowe oraz pomidorowe kule z pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi, które doskonale łączą się z orzeźwiającymi, słodkimi pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. Całość ozdobiona czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy dressing: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. 1 szklankę makaronu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika oraz płatki migdałowe.
  4. Przygotowujemy pietruszkowo-szpinakowe kule (ok. 10 sztuk): W blenderze umieszczamy natkę pietruszki, szpinak, czosnek, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
  5. Przygotowujemy pomidorowe kule (ok. 10 sztuk): W blenderze umieszczamy suszone pomidory, bazylię, czosnek, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
  6. Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  8. Makaron łączymy z rukolą oraz przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie wykładamy przygotowane kule, pomidorki oraz mozzarellę. Całość posypujemy oliwkami oraz pestkami słonecznika. Pyszna sałatka z makaronem pełnoziarnistym jest już gotowa!

ale-bomba-2

Właścicielką zdjęć wykorzystanych w przepisie jest autorka bloga justasalad.pl.

Menu: