Sezamie, otwórz się!

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia irakijska, Nasze przepisy, Tasiemki

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu Pappardelle
  • 250 g serka mascarpone
  • nasiona białego i czarnego sezamu
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano

Pierwsze wzmianki o sezamie pochodzą już z Babilonu, niewiele jednak wiadomo na temat jego pochodzenia. Na Dalekim Wschodzie był znany i stosowany już od tysięcy lat. Ciekawostką jest to, że to sezam był pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej.

„Sezamie, otwórz się!” – nawet najtwardsze serce będzie musiało skapitulować przed tym wezwaniem. Kontynuujemy temat kulinarnych wyznań, ponieważ zbliża się ku końcowi nasz konkurs. Wciąż jeszcze jest szansa na wygranie zestawów Czanieckich Makaronów! A dziś odkrywamy skarb prostoty, która bywa najwyższą formą wyrafinowania.

Czaniecki Makaron pappardelle gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Kroimy na kawałki filety z kurczaka, rozgrzewamy patelnię i smażymy je na maśle, dodając sól i pieprz. W tym samym czasie rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy serek mascarpone i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oregano. Na talerzach rozkładamy makaron, dodajemy kawałki kurczaka i wlewamy sos. Całość posypujemy nasionami czarnego i białego sezamu.

Pappardelle z czarnym i białym sezamem

 

Menu: