Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu Bączek
  • 1 ogórek
  • duża puszka kukurydzy
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sól himalajska do smaku
  • kiełki brokuła do dekoracji

We Włoszech znane jako trottole, w Polsce to po prostu bączki. Nowy członek naszej makaronowej rodziny w szybkim tempie skradł serce Moniki Mrozowskiej, ambasadorki WszechSmaków. Próbując zachować pozory dystansu, na chłodno podeszła do tej znajomości, proponując sałatkę na zimno. Smakiem, który wysuwa się tu na prowadzenie jest koperek – Rzymianie stosowali go, by pobudzić do walki gladiatorów, my chcemy pobudzić Was do kuchennych rewolucji! 

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i kroimy ogórka w grubą kostkę. Koperek drobno siekamy. Do miski wrzucamy ogórka, koperek, odsączoną kukurydzę oraz ugotowany i wystudzony makaron. Następnie wlewamy jogurt, dodajemy olej lniany i sól do smaku. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy dużą ilością kiełków brokuła. Mmmm, palce lizać!

Kiełki mały przepis

Menu: