Potrzebne będą ci:

  • 1/3 szklanki Czanieckiego Makaronu w kształcie ryżu
  • 200 g boczniaka
  • 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 twardego jabłka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 100 g małych korniszonów
  • 100 g pieczarek z octu
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Śledź bez śledzia, świąteczna wariacja dla wegelubnych i nie tylko. Zamiast niego korniszonki, jabłko, groszek, pieczarki i boczniak. Dla osłodzenia nastroju miód i białe wino w musztardzie dijon. Czanieckie oszołomione smakiem przepisu Moniki Mrozowskiej proszą o dokładkę!

Śledź bez śledzia przepis

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie kroimy boczniaka w mniej więcej 3 centymetrowe kawałki i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Pod koniec smażenia solimy i polewamy odrobiną octu jabłkowego. Następnie jabłko, ogórki i pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w małą kostkę. Śmietanę mieszamy z musztardą, miodem, cebulą, ugotowanym makaronem i zielonym
groszkiem. W naczyniu warstwami układamy trochę śmietany z groszkiem i cebulą, boczniaka, plasterki jabłek, korniszony, pieczarki, znowu śmietanę i resztę składników. Całość wykańczamy warstwą śmietany z groszkiem i cebulą.

Śledź bez śledzia

Menu: