Sos z gorgonzoli Sophii L.

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia włoska, Nasze przepisy, Rurki, Smaki kina

Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu rurka ukośna
  • szparagi (opcjonalnie brokuły)
  • 1 op. sera gorgonzola
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ½ filiżanki śmietany 30%
  • 1 filiżanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • listki bazylii

Włoska aktorka Sophia Loren twierdziła, że swoją oszałamiającą figurę klepsydry zawdzięcza makaronowi jedzonemu w dużych ilościach. Wierzymy na słowo, kalorii nie liczymy i sprawdzamy dzisiaj jedynie zdolności kulinarne gwiazdy, przygotowując makaron z sosem z gorgonzoli.

Ugotuj Czaniecki Makaron rurki al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umieść pokrojony ser, cebulę, masło, czosnek i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu w jednym naczyniu i wszystko razem zmiksuj blenderem. Następnie dodaj mleko, śmietanę oraz sól i ponownie zmiksuj, tym razem na gładką masę. Szparagi gotuj przez ok. 7-10 minut na stojąco w osolonej i posłodzonej wodzie (brokuł przez ok. 15 minut). Gorący makaron polej sosem, dodaj szparagi lub brokuły. Podawaj udekorowane przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

Rurki z sosem z gorgonzoli

Menu: