Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii 100% Amber durum typu Spaghetti
  • 5 pomidorów malinowych
  • 7 pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, chili, świeża bazylia

Gasimy głód w ramach projektu „Czanieckie z pasją”! W pierwszy weekend lipca sponsorowaliśmy 15 Ogólnopolskie Zawody Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych w Sportach Obronnych w Porąbce (czytaj więcej o wydarzeniu). Tak się działo, że aż zgłodniało, dlatego dziś serwujemy spaghetti na ostro. Ostrzegamy: przyda się woda, bo będzie paliło!

Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, al dente wg wskazań na opakowaniu. W miedzyczasie kroimy 5 pomidorów malinowych na drobne kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, chili i poszatkowaną bazylię. Co jakiś czas mieszamy, tak aby powstał sos pomidorowy – możemy dodać kilka łyżek wody z makaronu. Pozostałe pomidorki układamy w całości na blachę do pieczenia. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i skraplamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza. Spaghetti po starżacku

Menu: