Spaghetti z wołowiną, palonym masłem i orzechami

- Amber Durum, Dla całej rodziny, Kuchnia chińska, Nasze przepisy, Spaghetti

Potrzebne będą ci:

  • 220 g Czanieckiego Makaronu spaghetti
  • 200 g rostbefu wołowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 cukinii
  • 2 duże pieczarki portobello
  • garść orzechów laskowych
  • sos sojowy
  • mała łodyga rozmarynu
  • mały pęczek pietruszki
  • odrobina trawy cytrynowej lub marynowanego imbiru (opcjonalnie)

Włoski makaron, azjatycka przyprawa, polska wołowina – międzynarodowy miks smaków na talerzu połączy się z orzechowym aromatem palonego masła. W ostatniej Szkole Gotowania Mateusz Czekierda obiecał nam przepis i voilà, oto oryginalne spaghetti z wołowiną, palonym masłem i orzechami, wzbogacone smakiem sosu sojowego i trawy cytrynowej. Palimy się do tego pomysłu i ruszamy do kuchni, oddając głos naszemu ekspertowi:

Rostbef pokryty jest warstwą tzw. twardego tłuszczu – zetnij ją, pozostawiając resztę tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Mięso pokrój na plastry, a plastry w długie słupki. Szalotki i czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę i przesmaż na łyżce masła. Pamiętaj o tym, żeby cebulę kroić drobno już z pierwszego cięcia – zbyt energiczne rozdrabnianie cebuli miażdzy ją, a wytrącające się przy tej okazji olejki eteryczne sprawiają, że robi się gorzka. Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki portobello i cukinię – smaż na mocnym ogniu, ok. 5-6 min, tak by były chrupkie, ale nie surowe.

Do warzyw możesz wrzucić łodygę rozmarynu, która nada całości lekko leśny aromat. Smak potrawy wzbogacisz także, dodając odrobinę trawy cytrynowej (najpierw ją przekrój i rozgnieć rękojeścią noża) lub marynowanego imbiru. Następnie dodaj pokrojony rostbef i smaż na mocnym ogniu ok. 4-6 minut. Całość dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Czanieckie spaghetti ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie spraż orzechy laskowe na suchej patelni, tak żeby delikatnie odchodziła z nich skórka. W rondelku rozpuść masło, wytapiaj je tak długo aż zacznie się przypalać, wydobywając lekko orzechowy aromat. Czaniecki Makaron wymieszaj z mięsem i warzywami, dodaj orzechy i 4 łyżki palonego masła. Podawaj posypane drobno posiekaną pietruszką, która jest naturalnym glutaminianem sodu – podkreśli smak orzechów oraz nada potrawie świeżego posmaku. Możesz posypać całość startym parmezanem. Smacznego!

Spaghetti Western

Menu: