Potrzebne będą ci:

  • 250 g  Czaniecki Makaron typu Spaghetti
  • kostka ok. 180 g tofu
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 50 g drobno startego parmezanu
  • sól do smaku
  • ostra zielona papryczka do przybrania

Tofu nie jest tfu! Czanieckie przedstawiają swoich dobrych znajomych: tofu i parmezan. Tym razem wyprosiliśmy z talerza mięsnego kumpla. Wegetariańska uczta wg Moniki Mrozowskiej dostarczy niejednemu wybrednemu makarończykowi podniebnej satysfakcji!

Spaghetti csrbonara składniki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i tofu kroimy w małą kostkę. Jajka w miseczce dokładnie mieszamy ze śmietanką i parmezanem. Cebulę i tofu podsmażamy na złocisty kolor na oliwie, pod koniec dodajemy sos sojowy. Ugotowany makaron dorzucamy do tofu i cebuli. Dolewamy jajka ze śmietanką, solimy do smaku i całość na małym ogniu delikatnie mieszamy, aż sos z jajek się zetnie. Na talerzu ozdabiamy drobno poszatkowaną ostrą zieloną papryką.

Menu: