Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu spaghetti
  • 30 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 małe op. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 20 dag żółtego sera
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • rukola

Spaghetti Western to nieskomplikowana potrawa dla prawdziwych twardzieli. Jak wiadomo, zajęci zdobywaniem Dzikiego Zachodu kowboje nie troszczyli się zbytnio o finezję przygotowywanych potraw. Ważne, by można je było przyrządzić mając do dyspozycji kocioł nad paleniskiem. Lubiane w Ameryce czerwone mięso, papryczka chili i makaron rodem z Włoch – w tym jednym daniu znajdziemy wpływy aż trzech kontynentów (podobnie jak w filmie z gatunku spaghetti western).

Czaniecki Makaron spaghetti gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy będzie już prawie gotowe, dodajemy małe opakowanie przecieru pomidorowego i pokrojoną papryczkę chili (ostrożnie z ilością!). Jeszcze przez chwilę smażymy, a następnie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, dodajemy mięso i posypujemy całość żółtym serem. Czerwoną paprykę kroimy w wąskie paski i opalamy nad ogniem. Paseczkami papryki i rukolą dekorujemy potrawę.

 

Menu: