Spokojny rytm Norwegii

- Cook & go, Kuchnia norweska

Dziś ruszamy na północ, do kraju Wikingów, reniferów i fiordów. Mimo raczej chłodnego klimatu, w Norwegii według raportów ONZ żyje się najlepiej na świecie. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę naturalne piękno tego kraju, spokojny rytm życia oraz słynną skandynawską uczciwość. Zobaczcie co jeszcze czeka tam na odwiedzających.

Alesund w Norwegii

Prosto do kuchni

Choć tradycyjna kuchnia norweska nie należy do najpopularniejszych w Europie, z pewnością warta jest uwagi. Trudny klimat oraz ograniczony dostęp do pożywienia sprawił, że królują w niej raczej proste potrawy, ale podobno z prostoty rodzą się najlepsze smaki. Długa linia brzegowa od zawsze zapewniała obfitość ryb, stąd też ich ogromna popularność w norweskiej kuchni. Najmocniej kojarzonym z Norwegią produktem jest sztokfisz – suszony na słońcu dorsz, który kiedyś doskonale sprawdzał się na rybackiej łodzi w trakcie długich wypraw, a dziś stanowi głównie towar eksportowy do Włoch i Portugalii.

sztokfisz Norwegia

Suszenie dorsza

Sporo potraw w norweskiej kuchni opiera się na jagnięcinie, która ze względu na wypas stad w czystych, nietkniętych ręką człowieka rejonach, ma niepowtarzalny smak. Suszony udziec jagnięcy (fenalår) czy peklowane żeberka (pinnekjøtt) to tylko niektóre z oryginalnych norweskich potraw na bazie tego mięsa. Jesienią, w długie i chłodne wieczory rozgrzewa i syci baranina gotowana z kapustą, czyli fårikål, często serwowana z ziemniakami. Gotowana w dużych ilościach, starcza dla całej rodziny na kilka dni. Wielbiciele oryginalnych smaków mogą skusić się na smalahove – suszoną a następnie gotowaną głowę owcy lub spróbować fermentowanego pstrąga czy też potrawy z mięsa renifera i łosia.

[slideshow_deploy id=”5125″]

Na łonie natury

Wolny czas Norwegowie chętnie spędzają aktywnie na łonie natury. Latem, które jest raczej krótkie i bardzo nieprzewidywalne pod względem pogody, mieszkańcy starają się maksymalnie wykorzystać słoneczne dni, racząc się urokami plaż, jezior czy górskich wycieczek. Choć wielu Norwegów zimą, kiedy robi się ciemniej i zimniej, więcej czasu spędza w domu, tęskniąc za słoneczną pogodą, spora część korzysta z wspaniałych warunków geograficznych, sprzyjających uprawianiu biegów narciarskich, skoków, zjazdów czy biathlonu. Wiedzieliście, że terminy „telemark” i „slalom” pochodzą właśnie z norweskiego? 🙂

[slideshow_deploy id=”5126″]

Fiordy i co dalej?

Nie będziemy oryginalni – w Norwegii po prostu musicie zobaczyć fiordy na zachodnim wybrzeżu. Dziką przyrodę, spływające po zboczach gór wodospady i soczystą zieleń hal połączoną z błękitem wody zapamiętacie na długo.  Bardziej na północ, za kołem podbiegunowym położone są Lofoty – archipelag wysp uznawanych za jedne z najpiękniejszych na świecie. Nierzadkim zjawiskiem jest tam zorza polarna, ale trzeba być we właściwym miejscu, we właściwym czasie. Niesamowita!

[slideshow_deploy id=”5131″]

Allemansretten

W Norwegii możemy skorzystać z nietypowej w innych krajach zasady zwanej „allemansretten”, która wynika z wiary Norwegów w prawo do nieskrępowanego kontaktu z naturą. Pozwala ona na rozbicie namiotu na państwowej lub prywatnej ziemi (nieuprawnej!) na 1 dzień, jeśli zachowamy szacunek dla przyrody i właścicieli terenu oraz odległość 150 m od zabudowań. Dobra wiadomość dla wielbicieli biwakowania nad morzem – zasada odnosi się również do wybrzeża, choć coraz częściej możemy spotkać tam prywatne inwestycje i ogrodzenia, których przekraczać nie wolno.biwak w Norwegii

Odwiedzających Norwegię po raz pierwszy mogą zdziwić wysokie ceny, o których Norwegowie chętnie i często opowiadają za granicą. Miło zaskoczy nas za to przyjazne nastawienie do turystów i chęć pomocy. Paradoksalnie, Norwegowie nie są przyzwyczajeni do rozmów z nieznajomymi – chętnie wskażą nam drogę, gdy się zgubimy, jednak pogawędki o pogodzie w oczekiwaniu na autobus nie są w zwyczaju i mogą wzbudzić nieufność.

Norwegia Oslo

Menu: